Mike hamstrer mat for å sikre seg i en nødssituasjon

Hva gjør du hvis strømmen blir borte i flere dager? Vannet er forurenset eller avstengt. Mobilnettet slutter å fungere. Er du forberedt?

– Jeg har vært forberedt siden 1987.

Det er midt i februar.

Mike Alex Cechanowicz (69) står utenfor småbruket sitt i Åros, Røyken. Det er 32 år siden han pakket sammen et moderne liv.

Ikledd ullgenser og militærbukse står han ute på tunet. Snøen laver ned over den fem mål store eiendommen ved Oslofjorden som ligger hvit og frossen. Fire rødmalte hus ligger innerst i en vei omgitt av tett barskog. Opprinnelig var det ett.

EN BILULYKKE og skaperlyst ble drivstoffet inn i det Cechanowicz kaller ett fritt liv. Et liv omfavnet som fotograf, kunstmaler, musiker, forfatter, oppfinner, gartner, snekker, terapeut. Og, flere måneders egenberedskap.

Kun utdrag av teksten er tatt med her, se også flere caser lenger ned. Reportasje om selvberging for Budstikka (tekst Mailiz de Rameqourt), vinteren 2019.

34 KILOMETER østover, nærmere bestemt på Lysaker, tar Ingrid Delgado (56) på seg tøflene før hun går ned kjellertrappen.

Temperaturen her nede holder bare noen få grader.

Det er meningen.

– Jeg må innrømme at ble jeg litt engstelig da brosjyren dumpet ned i postkassen.

BROSJYREN INGRID REFERERER TIL er: «Du er en del av Norges beredskap». Den utdeles som et ledd av «totalforsvarsprogrammet» til Justis- og beredskapsdepartementet og er et samarbeid med Oslo kommune, nettopp for å styrke vår motstandskraft og utholdenhet ved kriser. Brosjyren ble sendt ut til norske husstander høsten 2018.

– Min første tanke var – hva er det myndighetene vet som jeg ikke vet?

Ett spørsmål Ingrid ikke var alene om å stille.

– Halvparten av telefonene vi har mottatt, handlet om nettopp det, bekrefter Cecilie Daae, direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Ingrid Delgado har et lager i kjelleren med ting hun kan klare seg med med om krisen oppstår.

SAMTIDIG HJEMME i Asker har Robert Walmann (43) også fått beredskapsbrosjyre i postkassen.

For noen uker siden tok han myndighetenes oppfordringen på alvor, og satte sammen en «72-timers nødkasse» for familien.

Med checkliste på mobilen.

– Det er så lett å tenke at dette ordner vi senere, men når er senere? Før sommeren i fjor leste jeg om den svenske beredskapskampanjen hvor husstandene ble oppfordret til å forberede seg på krig, krise og terror. Da stusset jeg bare.