Masada

Masada, sør i Israel, er en høy klippe med en festning på toppen. Det var Herodes som bygde denne borgen like ved dødehavet ca år 30 før kristus. Det var romere som levde på toppen i det lille samfunnet. De klarte seg selv uten å måtte gå ned fra klippen. Der oppe hadde de mat og avanserte vannsystemer som gjorde at de kunne klare seg innenfor de store festningsmurene i lang tid. Romerne ville ta over områdene og raserte Jerusalem og drepte mange jøder. Noen av dem greide å rømme fra romerne og de tok seg opp på klippen. Der var det jo mye mat og vann som romerne hadde samlet opp, og jødene som kom til Masada ble værende på toppen i rundt tre år (60-72 e. kr.).  Romerne ville ta dem og ta tilbake Masada, og bygget en rampe for å ta seg opp. Jødene merket selvsagt dette, og lederen fikk hele samfunnet til å begå et kollektivt selvmord før romerne fikk tatt dem.

Det bodde noen munker i den gamle festningen etter dette. Men det har ikke vært spor av noen mennesker på toppen av klippen siden 400-500 – tallet. Klippen ble igjen oppdaget rundt 1850 og på begynnelsen av 1960 – tallet ble Masada åsted for en massiv arkeologisk utgravning.

I dag går det taubane opp. Men der er selvsagt også mulig å gå opp til toppen (du kan skimte stien snirkle seg oppover bak hodet på personen i bildet).

Dødehavet i bakgrunnen.

Vår svenske guide, Johnny Segal, forteller om Herodes byggverk på toppen av klippen. Sjøl fikk Herodes aldri oppleve å besøke klippen med luksusfestningen hans arbeidere hadde bygget til ham.

Noe er bevart slik det ble funnet før utgravningene startet på 60 taller. Rommene bak ´steinhaugen´er bygget opp igjen for å vise hvordan det så ut for omtrent 2000 år siden.

Utsikt fra toppen av Masada ut mot Dødehavet.

Her forteller Johnny om all luksusen som fantes. Her er gruppen inne i et av de romerske badene som fantes i festningen.

Her er vi inne i synagogen.

Den sorte linjen på veggen markerer hvor bakken lå når festningen ble utgravet. Arkeologene gravde seg ned til der hovr bakken var for 2000 år siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.