Turbandagen

Lørdag 22. april var det Den Norske Turbandagen i Oslo. «Vi knytter turbanen. Turbanen knytter oss».

Det bor rundt 5000 Sikher i Norge. Du har kanskje sett dem, de som går med turban på hodet.

Turbandagen opplyser at en sikh er en person som tror på at alt og alle i universet er en del av den samme kraften. Sikher mener at denne verdensomspennende kraften har skapt mennesket perfekt nok. For å markere dette velger de fleste sikher å ikke klippe seg. Det uklipte håret symboliserer aksept for at mennesker er skapt i Guds eller naturens vilje.

Turbanen har historisk sett vært forbundet med høyklassen i India. Sikhene mente at alle klasser hadde rett til å føle seg kongelige, og introduerte et likehtsprinsipp som kontrast til det indiske kastesystemet.

En sikh bærer derfor turbanen som en krone og sikter mot å leve etter opphøyde verdier, opplyser Turbandagen. Det innebærer å elske alle, beskytte de svake, være solidariske, ærlig og ydmyk.

Og Turbandagen mener at alle bør få lov til å føle seg litt konge en gang i blant. Eller dronning. Derfor har de arrangert turbandagen i Oslo flere år på rad.

Spikersuppa i sentrum var stappfull av folk lørdag ettermiddag. Hundrevis, tusenvis stod i kø for å få sin egen turban på hodet. I tillegg fikk man indisk mat og søtsaker.

Turbandagen er en super anledning til å få vite mer om menneskene vi har sett med fargerike hodeplagg, men kanskje ikke vet så mye om.

Sikher kan være både menn og kvinner. Mennene heter Singh (løve) til etternavn og kvinnene heter Kaur (prinsesse). Grunnen til at alle sikhene har like etternavn er at guruene ønsket å fremheve konseptet om likestilling i et India som delte mennesker inn i et sosialt hierarki basert på kaste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *