En annen sortering

En utviklingshemming oppstår i møte med samfunnet. På Notodden har både statsministere og presidenter Downs syndrom.

Det skal ikke mer til enn ei blå jakke og en blond parykk før Jan Helgesen er statsminister. Eivind Kvålen får knallrødt slips og en jordbærblond hårtjafs på hodet idet enda en prominent gjest kommer løpende inn døra.

– Jeg også! Jeg skal være Theresa May! roper Kristoffer Venås Brenna.

To minutter og en blå blazer med matchende blyantskjørt seinere, er også Storbritannias statsminister klar for toppmøte i FN. De høytidelige tonene fra «Pomp and circumstance» fyller bedriftskantina som er lånt til øvingslokale. Statslederne smiler og vinker til publikum.

Det er lite ved Kulturgruppa på Notodden som minner deg på at profilerte samfunnsdebattanter for tida diskuterer om mennesker med Downs syndrom har et verdig liv. Gruppas 23 medlemmer har alle en utviklingshemming, men her er det premieren på årets store show, Kulturgruppefestivalen, som får all oppmerksomheten. Likevel – kulturskolelærer Marit Bøe holdt på å ramle av stolen da hun hørte tidligere Dagbladet-kommentator Aksel Braanen Sterri diskutere Downs syndrom på Dagsnytt 18.

Tekst: Ane Bamle Tjellaug

For Vårt Land, mai 2017.