Steinar Albrigtsen

Tror Jesus ville blitt kjeppjaget.

Steinar Albrigtsen holder flere kirkekonserter enn noen gang. Han planlegger også en salmeplate.

Steinar Albrigtsen har lest Bibelen. Han har lest de åndelige og poetiske bøkene til ­libanesisk-amerikanske Khalil Gibran. Han har besøkt kirker siden han var liten guttunge, helt frivillig.

– Jeg liker mange av historiene i Bibelen. De er vakre, de forteller oss ofte hvem vi er, og hvordan vi skal være overfor andre. Men skrekkhistoriene i den samme boka: dommedagsskildringene og alt det der, det fikser jeg ikke. Jeg tror ikke Jesus vil at vi skal bli skremt, sier 62-åringen.

Steinar Albrigtsen titter ut av vinduet på stamstedet til Jo Nesbøs romanfigur Harry Hole. I følge servitøren er det veldig lenge siden Hole har avlagt dem et besøk. Steinar gjør et tankeesperiment:

– Sett at det ikke er Harry Hole, men Jesus som plutselig står i døra – enten her eller i en kirke. En fyr med langt hår, lang kjortel, og som sier at nå får dere sannelig skjerpe dere! En fyr som ber oss legge om livsstilen vår, og elske vår neste som oss selv. En fyr som også ville tatt seg en tur ned i sentrum, og vasket føttene til en prostituert. Jeg tror Jesus ville blitt kjeppjaget, ikke minst hvis han hadde dukket opp i en kirke. Kanskje hadde han spurt hva de mente om homofile også.

En slik Jesus har blues og country-artisten, som nå nesten også vil kalle seg gospel-artist, sans for. En Jesus som stod opp fra de døde, føyer seg der­imot inn i rekken av ting han synes det er vanskelig å tro på.

Portrettserien Min Tro (hvor bildene er svart/hvitt).

Tekst: Olav Solvang.

For Vårt Land 2019.