Brannvesenets grunnkurs

Sist helg fikk jeg være med på en brannøvelse i Bamble. Alle brannmannskaper må ha formelle godkjente utdannelser, også deltidsmannskap (tidligere frivillige mannskaper). Og det er selvsagt bra. Bamble kommune og deres brannvesen er vertskap for kursing og utdanning av deltidsstyrker rundt om i Telemark. Lørdag arrangerte brannsjef Morten Meen Gallefos grunnkurs for mannskap fra Porsgrunn og Brevik brannvesen, Midt-Telemark brannvesen (Bø, Nome og Sauherad), Skien brannvesen ved 110-sentralen, industribrannvesen (Herøya og Rafnes) og for sine egne men fra Bamble brannvesen.

Øvelsen hadde tre objekter som skulle brennes ned. Et hus og to mindre anneks/uthus som hørtee til. Under øvelsen gikk mann gjennon tre stasjoner. Den ene var å trene på å bruke skjøreslukkeren. Et nytt spesialverktøy som sptrøyter vann nesten gjennom alle salgs materialer. Den er svært effektiv og man får slukker branner raskt. Neste stasjon var å gå inn i hus med full overtenning. Og siste øvelse var røykdykking. Rundt 25 mann var i sving lørdag og fikk virkelig kjørt seg. Siste post for øvelsen var å brenne ned huset. Grunneier skal bygge opp en nytt leilighetsbygg på tomta.

BBV100_web

BBV109_web

BBV108_web

BBV105_web

BBV103_web

BBV101_web

BBV104_web

BBV110_web

BBV111_ewb

BBV112_web

Brannsjef Morten Meen Gallefos i Bamble brannvesen.

BBV114_web

 

Jeg forsøkte meg også på en liten video. Trykk på linken under så skal filmen åpne seg i et nytt vindu. (Trykk på linken en gang til i det nye vinduet, så tar det noen sekunder før den starter. Skal finne en bedre løsning hvis det blir flere videoer)

BBV_JSE_02.03.2013

 

Melodi Grand Prix 2013

Sist lørdag var det finale i Melodi Grand Prix, MGP, i Oslo Spektrum. Som de fleste har fått med seg var det trønderjenta Margaret Berger som vant og skal representere Norge i den internasjonale finalen i Malmö i mai.

Her er noen av bildene jeg tok under MGP sirkuset.

Adelen_web

Adelèn var den yngste deltakeren. Hun sang “Bombo.

Adelen2_web

Adelen3_webOg slik su hun ut da hun ble ropt opp som en av gullfinalistene.

Annsofi_webAnnsofi.

Datarock_webDatarock.

Datarock2_web

Emil_webEmil Solli-Tangen med Gromth.

emil2_webEmil hadde mange fans i salen. Etter sending fikk han plakatene de hadde laget.

Fjelllfolk_webFjellfolk.

Gaute_webGaute. Også kjent fra Idol.

Jenny_Erik_webÅrets programledere var Jenny Skalvlan og Erik Solbakken.

Melodi Grand Prix 2013 i Oslo Spektrum. Jenny Skavlan. FOTO: JOAKIM S. ENGERJenny Skavlan.

Melodi Grand Prix 2013 i Oslo Spektrum. Lucky Lips. FOTO: JOAKIM S. ENGERLucky Lips med bluegrass låta “Sweet and heavy”.

Lucky_lips2_web

LuckyLips3_web

Margaret_webMargaret Berger var forhåndsfavoritt og stakk av med seieren.

margaret2_web

margaret3_webMargaret er glad for å ha blitt ropt opp som siste artist ut i gullfinalen.

margaret7_webTrønderjenta stakka v med seieren med Adelèn på en andreplass.

Margaret4_web

margaret5_web

margaret6_web

sirkus_eliasen_webSirkus Eliassen og kaninene.

Toji_webFjorårets vinner, Toji, underholt også på scenen.

Vidar_webVidar Busk.

Vidar2_web

Vidar3_web

Vidar4_web

 

Er du enig i at Margaret hadde den beste låta? Hvem var din favoritt? Og hvem tror du vinner i Malmö 18 mai?

 

Bangladesh

Det er seks år siden jeg var i Bangladesh. Det varme, flotte, men fattige landet gjorde store intrykk. Her er noen av bildene jeg tok mens jeg var der i januar-februar 2007.

bangla_gate2_webTrafikken. Alle bussene, bilene, syklene, ricshawene (staves det slik, tro?), menneskene og lydene. Alt var et eneste stort kaos. Men artig var det, å vandre gatelangs å se hvordan hverdagen i millionbyen Dhaka fortonet seg.

bangla_gate_web

bangla_folk_webDette bildet er fra en av de første dagene jeg var i Dhaka. Siden jeg er mørk i luggen ble det ikke så mye oppstyr når jeg gikk gatelenags. Jeg fikk stort sett gå i fred og fotografere. Mine medstudenter med lange blonde lokker derimot, de fikk fort en hel haug med folk vandrende etter seg.

bangla_tog3_webEt av mine fotoprosjekt, Dhallywood, var litt i utkanten av sentrum. Og like i nærheten gikk toglinjene inn og ut av byen. Langs skinnene bodde det masse folk, og de hadde skinnegangene som sin faste vei.

bangla_tog4_web

bangla_tog2_web

bangla_tog_web

bangla_marked_webDet var også mange marked rundt forbi i byen. Her fra et matmarked i de fattige delene av hovedstaden Dhaka.

bangla_riot2_webMens vi var det oppstod det opptøyer. Urolighetene varte i noen dager, og presidenten beordret til og med portforbud et par døgn. Men vi følte oss ikke utrygge. Her fra en studentdemonstrasjon hovr man krevde bedre rettigheter for kvinner. Dama på bildet var en av lederne.

bangla_riot_webPolitiet var møtt opp i hopetall. Med godt med utstyr fikk de slutt på urolighetene. Her blir en av lederne for demonstrasjonen tatt av politiet og satt inn i politibilen.

bangla_grameenphone_webTelenor er som kjent også stor i utlandet, og aller helst India. Men også i Bangladesh er logoen deres et kjent syn. Grameenphone heter de i Bangladesh.

bangla_elvebredden2_webMitt første fotoprosjekt i Dhaka var å flge arbeiderne som jobbet ved elvebredden. Her er det menn og kvinner som værer sand og stein fra lastebåtene og opp på land.

bangla_elvebredden_web

bangla_barn_webI en stotby som Dhaka er det mye folk. Også mange barn naturligvis. Det er veldig stor fattigdom i byen, og landet for øvrig. Noe av det som kanskje gjorde størst inntrykk var fattigdommen og det å se at så mange barn vokste opp i slike forhold. Men tross at de ikke hadde penger, ikke bodde i fancy hus og så videre, så det ut til at barna var ved godt humør, og de litt større barna tok seg godt av de minste.

bangla_barn2_webHer fra en liten landsby utenfor hovedstaden. En spillebule hvor barna koste seg med spill og moro.

bangla_barn3_web

bangla_barn4_webDenne vesle karen var med mamma og pappa på job ved elvebredden. Foreldrene jobet hele dagen, og den lille gutten måtte klare seg selv mens foreldrene var på jobb.

bangla_barn5_web

Jul og nyttår

Nå er jula over for denne gang. Vi har gått fra 2012 til 2013. Jeg håper dere har hatt en fin jul og en gøy overgang til det nye året. Sjøl har jeg nok en gang hatt en jul fylt med fotojobb. Kameraet har vært min trofaste venn i nesten to uker for å holde telemarks største avis oppdatert med bilder fra små og store hendelser. Under kan du se bilder av noen av tinga jeg opplevde og menneskene jeg møtte.

nisse7På selveste julekvelden fikk kollega Martin og jeg være med Nissen (Runar Abrahamsen) på jobb. Her besøker vi familien Stavnem i Skien.

nisse6

nisse2På bildet over besøker Nissen en annen familie i grenland som ikke har like store ressurser som mange av oss. Men nissen kommer med gaver til alle barn.

nisse3

nisse4

nisse1Barna syntes nissen er verdens beste, og gir han en god klem.

Reportasjen i Varden kan du lese her.

Det er alltid noen som er på jobb og som passer på slik at vi kan være hjemme og kose oss med familie og venner. Mens de fleste satt hjemme og spiste ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller grandiosa, var disse gutta på jobb.

polis4

polis3

polis5

polis2

polis

Reportasjen kan du lese her.

bensinOgså jentene (Steffania Hernandez og Tonje Utzig) på Esso-stasjonen ved Myren i Skien var på jobb. De kunne rapportere at det hadde vært flere innom i løpet av ettermiddagen og kvelden som skulle handle i siste liten. Det gikk mest i sjokolade og konfekt.

(Les saken her)

Men dagen før, på lillejulaften skjedde det store ting i Brevik. Rene galskapen vil noen påstå. Men er det en ting de er gode på i Brevik, så er det det å være litt gale. Og det liker vi!

badnett13De skulle nemlig slå verdensrekord i isbading. Slik så stranda ut rundt en time før badegjestene hoppet uti.

badnett12Det var satt opp et stort telt som var oppvarmet. Og det var høy på bakken, slik at man ikke frøys tærne av seg.

badnett10

badnett11

badnett9Alle ble beordret ut og ned på stranda, slik at alle fikk en følelse av hvordan det er å stå der ute i kulda, og for å possisjonere seg. De mest garva sto først og måtte derfor lengst ut.

badnett“Pilten” Per Henrik Rydning var selvagt på plass. Han var konferansier og loset både deltakere og publikum gjennom rekordforsøket.

badnett8'Før noen fikk lov til å hoppe i vannet, måtte redningsskøyta være på plass.

badnett3Jan Terje og Bente Ida fra Stathelle tok turen over brua og til Brevik for å delta i rekordbadinga.

badnett7

badnett6

badnett5Rune Fink er en av initiativtakerne til rekordførsøket. Her er det like før det braker løs.

badnett2

badnett4Det var -4 grader på land, og cirka 2 grader i vannet. Brrrrr!!! Det ble ikke bare morgesrekord, men også verdensrekord. Hele 171 personer hoppet i det iskalde vannet.

Et annet sted jeg besøkte var fjellet. Denne gangen var fjellet Gaustablikk ved Telemarks tak (Gaustatoppen). Mange feiret jul på hotellet på Gaustablikk. Blant dem var familien Korneliussen fra Sverige og Østfold.

hotelljul_nett

I romjulen traf jeg på glade barn og voksne som var ute for å prøve julegavene de fikk.

glede_nettHer fra akebakken i Skien fritidspark.

glede2_nettOg disse to prøvde skøyter på isbanen ved Skien fritidspark.

cover_nettOg i romjulen er det mange konserter rundt omkring. Her er det Passengers som spiller på Lundetangen pub i Skien.

allstars_nettI Ibsenhuset samlet Reverend John (Jon Ultvedt) sammen et stjernelag som spilte blues. Grenland allstar.

Og så var siste dagen av 2012 kommet. Nyttårsaften var jeg blant annet i Porsgrunn. Der gikk det årlige fakkeltoget fra PP-senteret og opp til Frydentopp. I år var det ikke mange fremmøtte. Mulig kulda og glatta stoppet mange. Men ruta var godt strødd og de som møtte opp fikk en fin vandring i fakkellys opp til toppen hvor de sang Porsgrunssangen.

fakkel_nett

Senere på kvelden tok jeg og kollega Halvor turen til Notodden. Der hadde kommunen et felles fyrverkerig og show på torget. 01. januar 2013 feiret i tillegg Notodden 100 år som by. Så det var møtt frem masse folk på torget for å feire 100 årsjubileum og et nytt år.

02_NYH_Notodden16_nett

02_NYH_Notodden10_nett

02_NYH_Notodden02_nett

Og så var det 2013.

1. nyttårsdagen besøkte jeg Sverre. Han ble 100 år, og fikk blomsterhilsen fra storesøster på 102.

02_NYH_Sverre04_nett

Dagen ble avsluttet med et besøk hos ei lita jente som bare var timer gammel. Årets nyttårsbarn i Telemark. Her Mathea sammen med storebrødrene Mads og Mathias og mor Anita Martine og far Sindre.

02_NYH_Nyttarsbarnet02_nettIntervju med den stolte familien kan du lese her.

 

Odd berget plassen?

I går spilte Odd Grenland fotballkamp mot Hønefoss. Odd har ikke gjort det noe særlig bra i denne sesongen og er langt nede på lista. Med seieren i går er de et steg videre vekk fra nedrykk. Men fortsatt er det kamp om kvaliken. Etter de første 45 minuttene spilt var stillingen 0-0.

I det 55 minutt scorer Herolind Shala. Her gratuleres han av Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Adem Güven scorer Odds andre mål i det 64 minutt.

Bare to minutter etter scorer Snorre Krogsgård.

George White kom in i de siste 6 minuttene av kampen. I sin første involvering med ballen scoret han sitt første eliteseriemål.

Oddtrener Dag-Eilev Fagermo (nr 2 fra venstre) og spillerne hans kan juble over å ha tatt et stort steg bort fra nedrykksdiskusjonen. Kampen endte 4-0.

Dommens dag

I dag falt dommen i saken mot Anders Behring Breivik. Han er i følge retten tilregnelig og er dømt til 21-års forvaring.

Den 22. Juli 2011 var jeg på jobb. Jeg var ikke i Oslo da bomben gikk av, men ble sendt inn til hovedstaden for å dekke grusomhetene.

I dagene som fulgte jobbet jeg intenst med saken og var på Sundvollen og snakket med mange mennesker, også flere som var ute på Utøya da det skjedde.

En person jeg ikke traff på Sundvollen, men som jeg traff ett år etter var Sondre Nilssen fra Kragerø. Den unge AUF-eren var på Utøya sammen med mange av sine gode venner. Noen av dem ble drept av Breivik, andre ble skutt og overlevde. Sondre ble ikke fysisk skadet på Utøya. Men det er ingen tvil om at hendelsen allikevel har satt dype spor i unggutten fra Telemark.

Her er noen bilder av Sondre og kameraten Kris Jørgensen fra AUF Finnmark når de besøkte øya ett år etter.

Sondre på vei i båten fra Utvika camping mot Utøya.

På veggen på et av byggene på Utøya henger fortsatt programmet for 2011.

 

Her på denne plassen var det samlet mange ungdommer etter at de hørte skudd. Sondre var inne i bygningen og løp ut. Han stod bare meter fra den politiuniformskledde mannen med skytevåpen. Breivik tar opp våpenet og skyter ned en person som står rett foran Sondre. Kragerøgutten løper alt han kan ned mot buskene i bakgrunnen i bildet. Han unslipper Breivik.

 

Sondre får med seg en gjeng med livredde AUFere vekk bra Breivik. Sammen finner de veien til vannet. Men der er det ikke trygt. Sondre legger på svøm og finner disse hulene i fjellet. Han får med seg flere personer hit. Og her gjemmer de seg helt til redningen kommer.

Sondre Nilssen sier i dag til avisa Varden at han er letter over dommen, men tror den blir anket.

Sherpa

Rauland i Telemark er et populært turistområde. Særlig om vinteren. Men også om sommeren er det fint der. Turer på vidda og opp på fjelltoppene er absolutt turer du bør få med deg. Vinje kommune satser på fotturiste og holder på å lage en tursti oppover i fjellet. Opp til Falkenuten(Falkeriset) er det fire sherpaer fra Nepal som arbeider flittig med å lage en sti med store stein oppover i lia. Det er tungt arbeid. Men fint blir det.

 

Her er Sona Sherpa, Sumba Sherpa, Pemba Tamang og Nima Nuru Sherpa.

Helgevakt

I løpet av en helgevakt opplever man mye forskjellig. Sist helg var jeg på jobb og fikk blandt anent være med på følgende:

Wings & Wheels i Lunde.

Fikk se at Notodden tapte mot Bodø/Glimt.

Konsertstedet Wrightegaarden i Langesund har hatt problemer med sjenkebevillingen og avlyste alle konserter i juni. De fikk igjen sjenkeløyvet og den første konserten med øl trakk bare rundt 200 publikummere.

Jeg fikk se store og små frese seg gjennom søla på speedwaybanen på Geiteryggen.

Og jeg var med eiendomsmegler Henrik Tangen (tv) på visning på Bjørkøya i Porsgeunn. Rønna på bildet gikk for 2.750.000  (250.000 over takst).

Grenland Grand Prix

Etter mange år med planlegging og ønske om å få et båtrace på elva i Porsgrunn greide arrangørene det endelig. I helgen var det Grenland Grand Prix på porsgrunnselva. Litt ustabilt vær var muligens med på å holde folk hjemme. Men for de som tok seg turen blei det en fartsfylt opplevelse.

Noen var uheldige og gikk rundt. Heldigvis var sikkerheten godt ivaretatt og røde kors var kjapt ute med redningsbåt og mannskap.

Og som vanlig på motoriserte Grand Prixer er det vakre jenter!

Aleksander til finalen

Aleksander Walmann Åsgården fra Porsgrunn er i finalen i TV2 programmet The Voice. Sondre Lerche er hans mentor.

Hans Petter Hammersmark (th) fra Stavern var også på Sondre sitt lag, men fikk færrest seerstemmer og måtte forlate konkurransen.

Alle store stjerner har noen skrikende småjenter til fans. Her gir Aleksander en klem til en glad og gråtende jente fra trøndelag, Erika.

Brassescoring

Noen av lagene Varden følger i toppdivisjonene i fotball er Odd og Notodden. Også Pors blir dekket av fylkesavisa. Helga for snart to uker siden tapte alle tre laga. I forkant av kampen Notodden spilte mot Sandefjord var vinklingen at vi skulle skrive om måltørke. Min oppgave var å få bilder av deppa spillere etter at de igjen bommer på mål. Men nå, sist helg vant alle laga, og jubelen var stor på Notodden. Siden laget tok ledelsen ganske kjapt falt tanken om å lage sak på måltørke. Det ble heller en jubelsak. Han som stod for kampens kuleste mål var Steffen Jenssen. Han scoret på brasse. Ikke rart trener Brede Halvorsen var fornøyd etter kampen.

The Voice

Idol, X-faktor, og nå er enda et musikkprogram i gang. Denne gangen er det The Voice på TV2. Følger dere med på det? Jeg er igjen i salen og følger telemarkinger for avisa Varden. Denne gangen er det Aleksander Walmann Åsgården fra Porsgrunn som er med. Han har Sondre Lerche som sin mentor. Her er noen bilder fra sist sending. Dette er lagene til Sondre og Hanne Sørvåg.

Hvem er din favoritt?

Aleksander sammen med pappa Geir og mamma Kjersti.

Eli.

Elisabeth.

Frid.

Hans Petter.

Hege.

Ida.

Inge Andreas.

Ole Andreas.

Suzana.

 

Ragging – Råning

I helgen var det rånermarkering i Notodden sentrum. Det er fem år siden de store rånerdemonstrasjonene i byen, og det ble markert lørdag kveld. Rundt 300 biler fant veien til Notodden. Tidlig på kvelden kjørte de opp og ned storgata. Senere på kvelden samlet de seg nede på den gamle jernverkstomta og burna og leka seg.